Et bofællesskab af den bedre slags i Beder

Af Bolette Rud Halkjær

Tolv kilometer syd for Aarhus ved grænsen mellem storbylivet og landet, gemmer der sig en lille landsby i en landsby, det er bofællesskabet ”Sol og Vind” i byen Beder. Der er et bofællesskab udover det sædvanlige.

”Man går bare ind til hinanden” fortæller Mathias Børsting Hofman, der er tidligere beboer hos bofællesskabet Sol og Vind. Han fløj fra reden for to år siden, men hans forældre og lillesøster har stadig bopæl i Beder. Hans forældre tog beslutningen om at flytte dertil, da han var otte år gammel, for at blive en del af fællesskabet. Inden de flyttede dertil, var det et besøg der vakte deres interesse, ”De så en familie ligge i en hængekøje kvart i seks om aftenen, og de tænkte det var fantastisk, at de kunne det, for det var der min mor plejede at lave mad”.

FRA TRE KVINDER TIL TEGNEBORDET

Ideen omkring et bofællesskab startede tilbage i 1976 af tre kvindelige lægestuderende. Sammen med en arkitekt udarbejdede de en lokalplan, og byggeriet slog sine første spadestik i marts 1980. Bofællesskabet ”Sol og Vind” blev indviet d. 21. september 1981. Det består af 27 huse på 85-150 kvadratmeter, der enten har egen grund eller deler med en anden husstand. Her bor ca. 90 voksne og børn, der frit kan boltre sig på de ca. 21.000 kvadratmeter, som bofællesskabet har til rådighed. De udendørs fællesarealer vægtes højt- Her kan du spille petanque, hoppe på trampolin, spille fodbold, lave snobrød over bål – listen er lang.

”Der er altså en bred vifte derude. Der er en plads til alle tankegang”

Mathias Børsting Hofman

VÆK MED FORDOMMENE

Ryger vi hash dagen lang? Kan de fleste spille guitar? Og synger vi udelukkende sange fra hippie-70’erne? ”Nej!” er svaret. Sol og Vind vil gerne dræbe myterne omkring et bofællesskab. Det er ikke et hippiesamfund, der udelukkende lever på kærlighed og kildevand. De lever heller ikke af veganerkost. Der bliver både serveret kød og fisk til deres fællesspisning. Selvom der er et solcelleanlæg, og at der mest er økologisk mad, der bliver serveret, er der også nogle af bofællesskabets beboer, der kører i benzinslugende store biler. Diversiteten er stor blandt beboerne, her er både børnefamilier med store og små børn, enlige, pensionister og homoseksuelle.

SAMLINGSPUNKT UNDER ET TAG

”Uden fælleshus – intet bofællesskab” bliver der skrevet på deres hjemmeside. I midten af beboelsesgrunden er det ca. 600 kvadratmeter store hus, der lægger rammerne til beboernes samlepunkt. Her foregår den daglige fællesspisning, hvor der er plads til 90-100 spisende. Her kan du helt frivilligt spise med hver aften. Med dette kan man spare tid med madlavningen og få mere tid til familien. Mathias fortæller, at man ikke vidste, hvem man kom til at sidde ved siden af til fællesspisningen. Dette føler han, at han kan tage med videre. ”Det har givet mig noget, at kunne snakke med alle mennesker. Du har jo en nabo, du skal forholde sig til på den ene eller anden måde. Det synes jeg, at der har været en kæmpe gave, mener jeg selv”

FÆLLES OM FLERE TING

Børneopdragelse er ofte noget, man ikke blander sig i, men hos Sol og Vind har de en anden opfattelse. Børnene leger nemlig på kryds og tværs, og her kender forældrene også hinanden rigtig godt. ”Man deles om nogle af de tunge opgaver som forældre” forklarer Mathias. Her er det specielt aftensmaden, men også med at følge de mindre børn til og fra skole. Forældrene i Sol og Vind er rimeligt enige om, hvordan børnene skal opdrages, og der sættes ikke nogen spørgsmålstegn ved, at andre forældre griber ind, og fortæller, hvordan børnene skal opføre sig. Her er de hinandens sparringspartnere, man kan henvende sig til, hvis man mangler hjælp eller er tvivl om noget. De skaber et bedre fællesskab med faste aktiviteter og arrangementer. Der afholdes fastelavn, Sankt Hans, open air biograf, kanotur, julefrokost og mange flere, der er med til at styrke fællesskabet og interessen i hinanden.

TILBAGE TIL BEDER

For at blive en del af bofællesskabet, kan man skrive sig op på en interesseliste, der giver besked om når, der kommer ledige boliger. Husene er ejerboliger, og man skal ikke igennem et udvælgelsespanel fra bofællesskabets beboere. Boligerne kan derfor sælges direkte fra sælger til køber.  Men vil man så flytte tilbage, når man har brugt mange af sine ungdomsår i Sol og Vind og selv stifte familie? Her hersker ingen tvivl hos Mathias, ”Det har jeg en klar ide om, at jeg gerne vil. Det siger jeg altid til dem derude”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *